Seçiminizi Daraltın
Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızın RAM belleğini değiştirmek mi istiyorsunuz? Bilgisayarınıza ram satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar vardır. Bilgisayarınız ne kadar Ram kullanıyor? Anakartın veya laptopun bellek yuvası kaç tanedir? Anakart hangi ram belleği desteklemektedir? Anakart ramde kaç voltu ve hızları destekler? Bu soruların cevaplarını bilmek zorunda değilsiniz. Ram (Bellek) kategorisinde teknik özellik filtresini kullanarak doğru seçimi yapabilirsiniz.
Bilgisayarların RAM belleği genellikle bir kaç yuvadan oluşur. Ram'in montaj yapıldığı yere slot denir. Her slotun maksimum bellek kapasitesi vardır. Tek 8GB ram kullanmak yerine 2x4GB ram kullanmak daha iyidir. Neden mi? İşlemci ram hızından faydalanırken iki slottan erişim sağlaması bilgisayarı hızlandıracaktır. Dizüstü bilgisayarın RAM belleği her zaman SO-DIMM'dir. Ram satın almadan önce anakartınızın DDR3, DDR3L veya DDR4 RAM modülleri için uyumlu olup olmadığını da bilmeniz gerekir. DDR3 (L) ve DDR4 arasındaki fark RAM modülünün altındaki çentiklerdir. DDR3 (L) ramde çentik orta kısmın solunda, DDR4 ramde ise bu çentik biraz orta kısmın sağındadır. Anakart DDR3 (L) belleği destekliyorsa, DDR4 ram montajı mümkün değildir.
DDR4 ramler 1.2 Volt, DDR3L ramler 1.35 Volt, DDR3 ramler 1,5 Volt destekler. Örneğin anakartınız 1.2 Volt destekliyorsa, DDR3 ram kullanamazsınız. Ayrıca bilgisayarınıza ram alırken, anakartın en yüksek hangi hızı desteklediğini öğrenmelisiniz. Anakartınız 2133MHz ram ve 2400MHz ram destekleyebilir. Kullandığınız ramler farklı hızlara sahip olabilir.
Gamers Arena’da bulabileceğiniz A-DATA, Corsair, GSKILL, XPG markaları ve bu markaların DDR4 ya da DDR5 bellekleri ile oyun bilgisayarlarınıza ve grafik çalışmalarınıza hız katabilirsiniz.
Bilgisayar dünyasının sürekli değişen ve hızlanan teknolojisi, kullanıcı ihtiyaçlarını da şekillendiriyor. Bir zamanların 1MB RAM’le ile çalışan bilgisayarları şu an yerlerini 8 hatta 16GB’a bellekle donatılan yeni nesil torunlarına bırakmış durumda.
İşlemci ve ekran kartı teknolojisinin gelişmesinde lokomotif görevini üstlenen bilgisayar oyunları sayesinde sadece bol çekirdekli CPU yada GPU’lara değil, aynı zamanda GB’larca belleğe de ihtiyaç duyuluyor.
Random Acces Memory – Rastgele Erişimli Bellek kelimelerinim kısaltması olan RAM ya da diğer adıyla bellek; bilgisayarlardaki verilerin geçici olarak saklandığı ve ihtiyaç duyulduğu zaman bu verilere erişildiği yongalardır.
RAM’i; bilgisayarın kapanmasıyla üzerine yazılan verilerin silindiği kısa süreli depolama birimi olarak da tanımlayabiliriz.
Küçük bir tüyo; bilgisayarların yavaşlaması ya da kullanıcıların “bilgisayar kasıyor” dediği sorun; belleğin yetersiz geldiği durumlarda işlemciye gömülü bellek kontrolcüsünün verileri HDD yada SSD yazarak tekrar oradan okumasından kaynaklanan bir durumdur.
Bellekler, her silikon bazlı yarı iletken gibi çalıştıkları sürece bir miktar ısı üretirler ve soğutulmaları gerekir. Bu yüzden üzerlerindeki metal plaklar sayesinde ürettikleri ısıyı dağıtarak serinlerler.
Bilgisayar alırken yada sisteminizi güncellerken ihtiyaç duyacağınız DDR4 ve DDR5 modelleri çok uygun fiyatlarla Gamers Arena’da bulabilirsiniz.
Masaüstü sisteminize bellek alırken anakartınızın hangi bellek standardını desteklediğini mutlaka bilmelisiniz. Anakartınız DDR4 bellekleri destekliyor ise DDR4 bellek satın almalısınız. DDR3 ya da DDR5 alırsanız, bu bellekleri DDR4 yuvasına fiziksel olarak takamazsınız.
Eğer dizüstü bilgisayarınıza bellek satın alacaksanız, belleğin dizüstü bilgisayarlarla uyumlu SODIMM olmasına dikkat edin. Diğer türlü masaüstünde kullanılan bellekleri dizüstüne takamazsınız.
Belleğin fiziksel yapısı dışında ne kadar hızda çalıştığı da önemlidir. Örneğin; anakartınız maksimum 3200MHz’lik bellekleri destekliyorsa, fazladan nakit vererek 4000MHz’lik bellek almamaya özen gösterin.
Mhz dışındaki ikinci değer; belleğin CL (Cas Latency - ) değeridir. Bu rakam ne kadar küçük olursa, bellek o kadar hızlı işlem yapar. Bunu, monitörlerdeki tepkime süresine benzetebiliriz.
Gamers Arena’da istediğiniz MHZ ve CL değerlinde 8 GB RAM, 16 GB RAM ve 32 GB RAM modüllerini bulabilirsiniz.
Uygun fiyatlı bellek için Gamers Arena’yı tercih edebilirsiniz.
Oyun oynamak için satın aldığınız sistemin bellek seçiminde yüksek MHz ve düşük CL değerlerine öncelik verebilirsiniz. Bu sayede oyunlarda bir miktar daha yüksek frame değeri elde etme şansınız olur.
Hız yanında belleklerin Dual Channel (Çift Kanal) uyumlu olması da önemli bir faktördür. Çift kanal bellekte iki kat daha fazla bant genişliği kullanıldığı için sistemiminiz biraz miktar daha hızlanacaktır.
Hız, gecikme süreleri ve çift kanal seçimlerinden sonra biraz da görsellik. Kasa fanları ile başlayıp dizüstü bilgisayarlara hatta monitörlere kadar uzanan RGB çılgınlığının bir parçası olmak istiyorsanız, RGB destekli bellekler tercih edebilirsiniz.
Gamers Arena’da bulabileceğiniz RGB aydınlatmalı bellekleri satın aldıktan sonra, anakartınızın yazılımı sayesinde hem kasanıza hem de odanıza farklı renkler katabilirsiniz.
Düzenlendiğiniz fotoğrafların çözünürlüğüne ya da boyutuna göre minimum 16GB ya da 32GB bellek kullanabilirsiniz. “Ne kadar bellek almalıyım” sorusuna, ihtiyacınız cevap verecektir.
Üzerinde çalışacağınız videonun türüne, çözünürlüğüne ve yazılımın ihtiyaçlarına 16 ya da 32GB bellek yeterli olacaktır.
Oyun, video edit ve fotoğraf düzenleme dışında en fazla kapasiteye ve bellek hızına ihtiyaç duyulun alan: render’dır. Özellikle 3 boyutlu grafik tasarımlarda büyük objelerle çalışacağınız için yüksek kapasiteye, üst limitlerde Mhz ve çok düşük CL değerlerine sahip belleklere ihtiyacınız olacaktır.
2004 yılında çıkan DDR2 bellekler 400MHz ile 1066MHz arasında çalışarak saniye 1066Mbps veri aktarma hızına sahip bir bellek türüdür. Günümüzde artık sıfır olarak satılmayan ve sadece ikinci eli satın alınabilir durumdaki bu bellekler tarihin tozlu sayfalarında kaybolup gitmişlerdir.
Hız dışında DDR2 bellekler 1.8V akımla çalışırlar.
2008 sesinin son aylarına doğru Intel’in i7 işlemcileri ve bu işlemcileri destekleyen X58 anakartlarıyla birlikte piyasaya sürdüğü DDR3 bellekler, DDR2 belleklere göre benzer teknolojinin geliştirilmiş versiyonudur.
DDR3 bellekler 800 ila 1866Mhz hızlarda ve çalışmak için 1.5V güce ihtiyaç duyarlar.
2014 yılında piyasaya sürülen DDR4 belleklerin göz çarpan en büyük özelliği DDR3’e göre daha fazla bant genişliği sunması ve çalışması için daha az güç tüketmesidir. 2133MHz ve 4000MHz hızlarındaki DDR4 belleklerin çalışması için 1.2 volt akım yeterli oluyor.
Saniyede 7200Mbps veri aktarımına ve en yüksek modül kapasitesine sahip olan son teknoloji DDR5 bellekler hızlı oldukları kadar 1.1 volt tüketimle de çevre dostu özelliklere sahip bir bellek türüdür.
2021 yılında tanıştığımız DDR5 bellekler kısa süre içinde, uyumlu anakartlardaki yerlerini aldılar.
Bu sorunun cevabını; bilgisayarınızda kullandığınız yazılımlar ve ihtiyaçlarınız cevap verecektir. Örneğin: bilgisayarınızı sadece video izlemek için ya da internet gezintileri için kullanıyorsanız 8GB’lık bir bellek kapasitesi size yeterli olacaktır.
Bilgisayarınızdaki video edit, fotoğraf düzenleme ya da farklı grafik yazılımları için minimum 16GB’ı hedefleyin. Elbette 16GB RAM üzeri de fena olmaz.
En fazla belleğe ihtiyaç duyacağınız alan, çok büyük dosyalarla çalıştığınız 3DMax tarzı 3 boyutlu grafik yazılımlarıdır. Bunu için 32GB ve üzeri için bütçenizi ayarlayın.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.